CelluBOR; yalıtımın doğal çözümü

Yılın Yatırım Ödülü CelluBOR Yalıtım'ın

Corner Otel Ses Yalıtımı ve Akustik Uygulamaları

CelluBOR

Müteahhitliğini Taşyapı’nın üstlendiği ve Kadıköy’de yapımı tamamlanan Corner Otel’in odalar arası ses yalıtımı ve konferans salonları ile çok amaçlı salonlarındaki akustik uygulamalar bor katkılı selülozik bir yalıtım malzemesi olan CelluBOR ile yapılmıştır. 12 katlı otelin 255 odası var. Odalar arasında panel duvarlarda 5, 7.5 ve 10 santimetre kalınlığında C profiller bulunuyor. Bu profillerin bazıları tek, bazıları çift karkaslı. Profillerin içleri Cellubor ile dolduruluyor. Çift karkaslı sistemde, beş santimetrelik C profili ve arasında bir santimetrelik boşluk bulunuyor. Dış tarafta da alçıpanlar monte ediliyor. Odalar arası ses yalıtımını sağlamak için profillerin üzerine, profillerin alnına ses bandı yaptıktan sonra bütün alnına, altına ve tavana, duvarlara gelen kesime beş santimetrelik çift karkas yapılıyor.

Bu çift karkas, birbirinden tamamen bağımsız. Bir taraf alçıpanla kapatılıp tesisatlar geçirildikten sonra beş santimetre Cellubor püskürtülüyor. Diğer beş santimetre ise boş kalıyor. Ve burada da insan boyunun olduğu 150-200 santimetre yüksekliklerde, kalınlığı artırarak beş santimetre yerine yedi santimetre püskürtülüyor. Odaların koridorlara bakan duvarında on santimetrelik çift karkas yapılıyor. Yine bir taraf alçıpan kapatıldıktan sonra 10 santimetre Cellubor püskürtülüyor, 10 santimetre de boşluk bırakılıyor. Yatak odası ve banyoların arasında 7.5 santimetrelik tek karkas yapılıyor. Ve bu tek karkas da tamamen Cellubor ile dolduruyor. Kongre merkezinde duvarların yanı sıra alttan tavana beş santimetre püskürtmek suretiyle de yalıtım yapılıyor. Ürün, metrekarede 55-60 kilogram yoğunlukta kullanılıyor. Projede yaklaşık 30 bin metrekarelik bir alanda Cellubor ile uygulama yapılacak. 1 metreküp Cellubor ve yapıştırıcıyla, beş santimetre kalınlığında yaklaşık 12 metrekarelik bir uygulama gerçekleştirilebiliyor. Cellubor uygulamasında yapıştırıcı olarak sodyum silikat kullanılıyor. Cellubor markasının üreticisi Diversitas Mühendislik, Corner Otel projesine bir buçuk ay önce başlamış. Cellubor hakkında bilgi aldığımız Diversitas Mühendislik Genel Müdürü Hüseyin Dölek, ısı, ses ve yangın yalıtımı özelliği olan Cellubor’un doğrudan selülozdan üretilebildiği gibi geri dönüştürülmüş kağıt kullanılarak da imal edilebildiğini belirtiyor. Cellubor’un doğal bir malzeme olduğunu vurgulayan Dölek, malzemenin, özel püskürtme makineleri sayesinde her türlü yüzeye rahatça uygulanabildiğini söylüyor ve şu bilgileri veriyor: “Tamamen doğal malzemelerden üretilmesi, ürünün performansının kullanım ömrü boyunca sabit kalmasını sağlıyor. Hacimsel kaybı olmadığı gibi ısı, ses ve yangın yalıtımı değerlerinde hiçbir bozulma olmuyor. Cellubor istenilen kalınlıkta uygulanabiliyor.”

 

EK YERİ YOK

 

“En büyük avantajı ise ek yeri olmaması. Böylece ısı ve ses köprülerine imkan vermiyor. Isı iletkenlik katsayısının düşük olması nedeniyle ciddi bir ısı yalıtımı sağlıyor. Isı iletkenlik katsayısı 0,037 W/mk. Ses yalıtımı ve akustik düzenlemelerde kullanılan Cellubor cami, konser salonları, toplantı odaları, okullar, fabrikalar, atölyeler ve diğer halka açık mekanlar, aynı zamanda kayıt stüdyoları gibi üst düzeyde ses yalıtımı gerektiren mekanlarda uygulanıyor. Yoğunluğu ise 15 ile 150 kg/m3 arasında değişebiliyor...” “Bor içerdiğinden yangın yalıtımı maksadıyla tüm dünyanın ilgi gösterdiği bir malzeme. B1 sınıfında. Zamanla bozulmuyor, çürümüyor, korozyon ve paslanma yapmıyor. Böcek ve mikro organizmalar tarafından tahrip edilemiyor. Fiyatı da oldukça uygun. Cellubor, mağazadan alınıp uygulanacak bir malzeme değil. Fiyatın içinde uygulamayı da dahil etmeniz gerekiyor. Beş santimetre kalınlıkta, 50 kg/m3 yoğunluktaki bir uygulamanın fiyatı yaklaşık 12 TL...”

 

HATA ÇOK KOLAY TELAFİ EDİLEBİLİYOR

 

“Cellubor, dünyada en fazla içerisinde bor barındıran selülozlu yalıtım malzemesi. Yüzde 19 gibi yüksek bir oranda bor bulunuyor. Bu da yangın dayanımını oldukça artırıyor. Malzeme aynı zamanda iyi bir iyon tutucu. Cellubor’un en büyük avantajlarından birisi de çok kolay şekil verilebilmesi ve farklı formlara uyum sağlayabilmesi. Ayrıca uygulamada bir hata yapılsa bile çok kolay telafi edilebiliyor.”

 

 

“Uygulama makinelerini biz üretiyoruz. Bayilere kullanmaları için ücretsiz olarak veriyoruz. Teknik olarak destek de oluyoruz. Püskürtme uygulandığı için yaklaşık yüzde 5 zayiat oluyor. Fakat bu da sonradan kullanılmak üzere toplanıyor. Kurutulduğu zaman performansından bir şey kaybetmiyor. Duvar uygulamalarından ziyade tavan uygulamalarında zayiat oluyor...”

 

BİRÇOK PROJEDE UYGULANIYOR

 

“Şu anda Çorlu’da beş yıldızlı Divan Oteli’nde tüm bölme duvarların ısı ve ses yalıtımı; Pendik’teDivan Asia Otel’in mekanik katların ısı ve ses yalıtımı; Hilton Dalaman Golf Resort Otel’de diskotek ve barların ses yalıtımı; Gayrettepe’de beş yıldızlı Point Barbaros Oteli’nin tüm bölme duvarların ve salonların ısı ve ses yalıtımı ile İstanbul’da Mabeynci Arif Bey Yalıları Butik Oteli’nde ısı ve ses yalıtımı uygulamalarımız devam ediyor. En son, Antalya’da açılışı yapılan 7 yıldızlı Mardan Palace Oteli’nin diskotek ve barlarının ses yalıtımı da Cellubor ile yapıldı. Cellubor konutlarda da çok tercih ediliyor. Özellikle çelik ve ahşaptan yapılan müstakil evlerde pazar payımız oldukça büyük.”

cellubor ses yalıtımı