CelluBOR; yalıtımın doğal çözümü

Yılın Yatırım Ödülü CelluBOR Yalıtım'ın

Bor Yalıtımı Nedir?

CelluBOR

Bor Yalıtımı Nedir?

Bor, periyodik tabloda B simgesiyle gösterilen ve 5 atom numarasına sahip olan bir elementtir. Doğada saf halde bulunmaz. Hidrojen tutucu özelliğinden dolayı tarımdan tekstile, savaş sanayisinden yalıtım sektörüne kadar birçok alanda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Jet ve roketlerin yakıtında, sabun ve deterjanlarda bor katkısına sıkça rastlarız. Tuz kristallerine benzeyen bir yapısı vardır.

Türkiye için borun özel bir anlamı vardır. Türkiye, sahip olduğu %73’lük rezerv oranıyla Dünya’nın en fazla bor rezervine sahip ülkesidir. Bu nedenle, Türkiye tarafından üretilen bor katkılı malzemeler ülke ekonomisi için önemlidir. Bor katkılı ürünlerin Dünya’da yaygınlaşmasıyla, Türkiye’nin bor ihracatı artacaktır. Bor yalıtımı öncelikle bu açıdan değerlendirilmelidir. Bor’un Türkiye ve Ortadoğu pazarında ilk defa yalıtımda kullanımı, Diversitas Mühendislik’ in bir ilki hayata geçirmesiyle gerçekleşmiştir. Diversitas Mühendislik, doğa dostu selüloz yününün yanıcılık özelliğini baskılamak için bor katkı maddesini kullanmıştır. Böylelikle selüloz esaslı bor katkılı yalıtım malzemeleri üzerinde alevin yürümediği, ateşin diğer alanlara sıçramasını engelleyen, alev ve yangın geciktirici bir forma kavuşmuştur. Selüloz esaslı bor yalıtımı, yapılarda oluşabilecek herhangi bir yangın durumunda alev alma süresini uzatır ve alevlerin başka bölgelere sıçramasını engeller. Yangınla birlikte ortaya çıkan karbon monoksit gazının yayılmasını geciktirir.

Bor yalıtımı yapılarda taşıyıcı kısımlara, güvenli çıkış noktalarına, çatılara, cephelere, patlama riski olan kazan dairelerine, tesisat borularına ve havanın yayıldığı hava kanallarına uygulanabilir. Binalarda yangın oluşum riskini ve yangının yayılması riskini, bor yalıtımı ile büyük ölçüde düşürebilirsiniz.

Selüloz esaslı bor yalıtımı ısı, ses, nem ve yangın izolasyonlarında yüksek bir performans sergilemektedir. Püskürtme sistemleriyle kolayca ve ek yersiz bir şekilde uygulanabilir. Isı alışverişini en aza indirerek enerji tasarrufu sağlamaya yardımcı olur. Diğer yandan, bor yalıtımı malzemelerinin üretimleri esnasında harcanan enerji de çok düşük miktardadır. Bor katkısıyla birleştirilen selüloz yünü, atık kâğıtların geri dönüştürülmesiyle elde edilmektedir. Bor yalıtımının en az %80’i bu atık kâğıtlardan oluşur. Bu haliyle borlu yalıtım, çevre dostudur. Plastik türevli yalıtım malzemeleri gibi karbon salınımını desteklemez.

Borlu yalıtımın küflenme yapmayan, bozulmayan, içinde haşerat barındırmayan ve korozyona neden olmayan bir yapısı vardır. Binalarda uzun yıllar boyunca rahatlıkla kullanılabilir. Bina ömrü ile eşdeğer bir kullanım süresine sahiptir.

Bor Yalıtımın Adı CelluBOR

Diversitas Mühendislik’ in CelluBOR adını verdiği bor yalıtım malzemeleri, %100 doğal olmasının yanı sıra, düşük ısı iletim katsayısı ve A sınıfı ses yutuculuk özelliklerine sahiptir. Yaşam kalitesini düşüren gürültü kirliliğine karşı, selüloz esaslı bor yalıtımı CelluBOR’u tercih edebilirsiniz.