CelluBOR; yalıtımın doğal çözümü

Yılın Yatırım Ödülü CelluBOR Yalıtım'ın

Borlu Yalıtım Diğer Yalıtımlara Göre Ne Gibi Farklar Yaratır?

CelluBOR

Borlu Yalıtım Diğer Yalıtımlara Göre Ne Gibi Farklar Yaratır?

Borlu yalıtım, Çağ Mühendislik’ in 2005 yılında Türkiye ve Orta Doğu coğrafyasında bir ilki gerçekleştirmesiyle ortaya çıktı. CelluBOR markasıyla yalıtım malzemeleri arasındaki yerini alan borlu yalıtım, 2006 yılında yalıtım dalında yılın yatırım ödülünü aldı. Bor katkılı selüloz yününden elde edilen yalıtım malzemeleri, 16 yıldır üretilmeye devam ediyor. Petrol türevi plastik yalıtım malzemeleri ve diğer doğal yalıtım malzemeleriyle kıyaslandığında borlu yalıtım bazı farklar yaratmaktadır.

Borlu Yalıtım Fark Yaratır

  • Türkiye bor zengini bir ülkedir. Dünya bor rezervinin %73’ü bu topraklardadır. Borlu yalıtım, ülke ekonomisine katkı sunmaktadır. Türkiye’nin yalıtım malzemeleri ithalatının azalması ve aksine ihracatının artması için, borlu yalıtım büyük bir fırsat sunmaktadır.
  • Bor katkılı selüloz yünü ile elde edilen yalıtım malzemelerinde, en az %80 oranında atık kâğıt kullanılmaktadır. Geri dönüşümün kullanıldığı borlu yalıtım, çevre dostudur.
  • Borlu yalıtımın üretiminde kullanılan enerji miktarı çok azdır. Üretim esnasında karbon salınımı yapmaz. Doğaya zarar vermez.
  • Doğal malzemelerden elde edilen borlu yalıtım, petrol türevli plastik yalıtım malzemeleri gibi sağlığa zararlı değildir. Kanserojen etki yaratmaz ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.
  • İçeriğindeki bor sayesinde yalıtım malzemeleri yangına karşı dayanıklı hâle gelir. Borlu yalıtım malzemelerinin üzerinde duman oluşmadığı ve alev yürümediği için yangının diğer alanlara sıçraması mümkün değildir. Yangını geciktirme ve engelleme özelliklerine sahiptir.
  • Borlu yalıtım düzensiz gözenekli bir yapıya sahiptir. Nefes alabildiği için nem ve küf oluşumu görülmez.
  • İçeriğinde bulunan bor sayesinde içerisinde haşerat ve kemirgen barınamayan yalıtım malzemeleri üretilebilmektedir.
  • Borlu yalıtımın yarattığı en önemli farklarından biri sahip olduğu uygulama sistemleridir. Zorlu şantiye koşullarında dahi kullanılabilecek şekilde tasarlanan borlu yalıtım uygulama sistemleri, plakaların monte edildiği sistemlere benzemez. Plakaların aksine püskürtme yöntemiyle ek yersiz uygulama yapma imkânı sunmaktadır. Dolayısıyla ek yerlerden açılma ve çökme gibi sorunlar borlu yalıtımda görülmez. Borlu yalıtımın kullanım ömrü, yapı ömrü ile eşdeğerdir. CelluMAK adı verilen borlu yalıtım uygulama sistemleri, Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilmektedir. CelluMAK ile kuru duvarlarda doldurma ve çatı zemininde serme yöntemleri uygulanabilmektedir.
  • Borlu yalıtım ses, ısı ve yangın yalıtımını birlikte sağlamaktadır. Hem uzun ömürlü olması hem de aynı anda birçok işlevi yerine getirebiliyor olması nedeniyle, maliyeti düşmektedir.
  • Doğal yalıtım malzemeleri arasında yer alan borlu yalıtım, CelluBOR markasıyla ISO ve TSE belgelerine sahiptir. Ses yutuculuk özelliğiyle A sınıfında yer almaktadır. Diğer yandan, düşük ısı iletim katsayısına ve yüksek ısıl kapasiteye sahiptir. Ayrıca CelluBOR, Avrupa Birliği tarafından tescillenmiş bir markadır.