Çatı İzolasyonu Nedir? Sağlıklı Yalıtım Nasıl Gerçekleşir?
Çatı izolasyonu, yapılar için büyük önem taşır. Uzmanlar konut çatılarının sebep olduğu toplam ısı kaybının, takriben %20-%25 oranları arasında olduğunu ifade ediyor. Isı kaybı oranında görülen artış ya da azalış, çatı modellerinin özelliklerine ve kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Tabakalar arasında havalandırılabilen boşlukların olduğu çatı modellerine, ‘soğuk çatılar’ adı verilir. Çatılar bu özellikleri göz önüne alındığında sıcak ve soğuk çatılar olarak ikiye ayrılabilir. Çatı çeşitleri, yapılarına göre de farklılık göstermektedir. Çatı çeşitleri beşik çatı, çatı teras, düz çatı, kırma çatı ve sundurma çatı gibi sıralanabilir. Eğimli çatılarda daha fazla yalıtım alanına sahiptir. Bunun nedeni, eğim sebebiyle oluşacak dikey düzlemdir. Daha fazla yalıtım alanı demek, düz çatılarda daha fazla izolasyon malzemesi anlamına gelmektedir. Çatı izolasyon uygulamasında, döşeme üzeri ısı yalıtım yapılması tercih edilir. Isı yalıtımı malzemeleri, uygulama yapılacak çatı türüne göre farklılık göstermektedir. Cam yünü, taş yünü, eksrüde polistren, ekspande polistren, poliüretan en çok kullanılan ürünlerdir.
Çatı İzolasyonun Faydaları
Çatı izolasyonun en büyük faydası, ısınan, konforlu bir yaşam alanıdır. Faydalarından birisi de doğalgaz faturalarını doğrudan, pozitif yönde etkilemesidir. Kış aylarında artan ısı kaybını önlemek için yapılırken, yaz aylarında artan ısı girişini engellemek için uygulanır. Isı kayıplarının ortalama olarak %20-25 oranında önlenmesi, bu oranların doğalgaz faturalarınızdan eksilmesini sağlar.
Yalıtım Olmazsa Ne Olur?
Ülkemizin hava şartları düşünüldüğünde, kış aylarında ısı kaybı oluşur. Yalıtımın olmaması, yaz aylarında da evlerde serin havayı korumayı güçleştirir. İç ortamdaki sıcaklığı ise dış koşullara göre arttırır. Bu da konutu ısıtmak ve soğutmak için, daha fazla maliyet demektir. Çatı izolasyonu yapıldığında, uzun vadede maliyet açısından önemli bir bütçe kazancı olacaktır. Sıcaklık dengesi çok önemlidir. Eğer çatı izolasyonu yapılmazsa, iç ortamda terleme ya da küflenme ortaya çıkar. Sağlığa çok zararlı bu ortam, insanların yaşaması için uygun değildir.