Doğru Yalıtımın Püf Noktaları Nelerdir?
Doğru Yalıtımın Püf Noktaları Nelerdir?
Doğru yalıtımın püf noktaları, aşama aşama ele alınmalıdır. Yalıtım yaptırmaya karar verdiğinizde hangi aşamada nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilerek hareket ederseniz olası sorunlara karşı tedbirinizi de almış olursunuz. Isı ve ses yalıtımı, birbirinden farklı niteliklere sahip olsa da doğru bir yalıtım için takip edilmesi gereken süreçler benzerlik taşımaktadır.
Doğru Yalıtım İçin Püf Noktaları
- Doğru yalıtım için en önemli püf nokta; ISO ve TSE standartlarına uygun olarak üretilmiş, ölçülendirilmiş ve belgelendirilmiş yalıtım malzemelerini tercih etmektir. Yalıtım malzemelerinin toplama olmaması ve malzemeye uygun uygulama sistemlerine sahip olması öncelik sebebi olmalıdır. Yalıtım malzemelerinin performans dayanıklılığı, ses yutma katsayısı ve ısı iletim katsayısı gibi değerleri dikkate alınmalıdır. Yalıtım paketinin içeriğinde neler olduğunu öğrenerek karar vermelisiniz.
- Yalıtımda kullanılacak malzemelere karar verdikten sonra, uzmanların yardımıyla uygulanacak kalınlık tespit edilmelidir. Isı yalıtım malzemelerinin kalınlığı, iklim şartları dikkate alınarak hesaplanır. Bu nedenle, Karadeniz Bölgesi’ndeki yalıtımın kalınlığı ile Ege Bölgesi’nde yer alan bir binaya uygulanacak yalıtımın kalınlığı farklı olacaktır. Hesaplamalar “TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği” ne bağlı kalınarak gerçekleştirilir. Diğer yandan, “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” incelendiğinde yeni yapılan binalarda en az C, eski binalarda ise en az D seviyesinde ses yalıtımı yapılması zorunlu hâle getirilmiştir.
- Doğru yalıtım için püf noktalardan biri de yalıtımın tüm cepheye yapılmasıdır. Yapıların sadece belli bir bölümüne yapılan yalıtım uygulamalarıyla istenilen verim alınamaz. Binalar bir bütün olarak düşünülmeli ve yalıtım uygulamalarında bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Sadece duvarlara değil, kapı ve pencerelere de yalıtım uygulaması yapılmalıdır. Ayrıca yalnız sizin katınıza değil, tüm binaya yalıtım yapılmalıdır. Kullanılan yalıtım malzemelerinin niteliği ve kalınlıkları, yüzeye göre değişkenlik gösterebilir. Binanın yapımında kullanılan yapı malzemelerinin kalitesi, kullanılacak yalıtım malzemelerinin niteliğini de etkilemektedir.
- Hangi yalıtım malzemelerini kullanacağınızı, kalınlıklarını ve yüzey alanlarını belirledikten sonra uygulama aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada uzmanların yardımıyla, yalıtım uygulaması gerçekleştirilmelidir. Yalıtım yaptırmak istediğiniz alanda rahatlıkla kullanılabilecek yalıtım uygulama sistemlerini tercih etmelisiniz. Mantolama yöntemi kullanılarak yapılan yalıtım uygulamalarında insan hatasının en aza indirilmesi için ekstra çaba gerekmektedir. Plakalar arasında ek yerlerin bulunduğu mantolama sistemlerinde, zamanla ek yerlerinden bel verme ve çökme gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Diğer yandan püskürtme tekniğinin kullanıldığı yalıtım uygulama sistemlerinde yek pare bir görüntü ortaya çıkar ve ek yer oluşmaz. Ek yersiz püskürtme tekniği ile yapılan yalıtım uygulamaları daha uzun ömürlü olur.